Wat is Het Wapen Van Haarlem?

Het Wapen van Haarlem (HWVH) is een project dat gefocust is op het verbinden en versterken van het Haarlemse hiphop netwerk. Het einddoel is een compilatiealbum maken met enkel Haarlemse artiesten en het album middels een release-party op een podium te presenteren.

HWVH biedt de kans aan artiesten hun muziek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen en ervaring op te doen in het cultureel domein. Voor sommigen is het misschien een kennismaking met creatief ondernemerschap en het zetje dat hen verder helpt hun dromen na te jagen. Hoe dan ook zullen zij deel uitmaken van de Haarlemse hiphop-geschiedenis!

Geschiedenis

HWVH is voor het eerst in 2008 opgezet door David Michielen en het team van Youssef Oul-Hadj, Giovanni Mele en Marco Chin. Zonder elkaar te kennen, hadden zij tegelijkertijd hetzelfde idee: Haarlemse rappers bij elkaar brengen en een album maken. Bij het uitvoeren van hun plan kwamen zij elkaar tegen en besloten hun krachten te bundelen. Het resultaat was ‘Het Wapen van Haarlem’. Het was een levende periode voor de Haarlemse hiphop. Veel artiesten waren actief en rappers daagden elkaar uit in het Patronaat’s ‘Area 023’. De competitie onderling was groot en zo ontstond er zelfs rivaliteit tussen een aantal rappers. Desondanks lukte het David en Youssef vele van hen samen te brengen. Met elkaar wisten zij het album en de release-party hiervan in het Patronaat tot een succes te maken!
Benieuwd naar het album? Check het hier!

Voor de Haarlemse hiphop-scene is dit project een bijzondere momentopname gebleken van die generatie artiesten. De cd die zij destijds hebben uitgebracht, staat symbool voor een mijlpaal in de Haarlemse jongerencultuur. Deelnemers van deze eerste editie hebben, mede dankzij dit project, hun passie kunnen volgen en ervaring opgedaan als artiest. Sommigen hebben later zelfs carrière in muziek gemaakt.

HWVH 2.023

Sinds de eerste editie van HWVH is hiphop flink veranderd en heeft zich verder ontwikkeld tot nieuwe geluiden en stijlen. De invloed hiervan is nog altijd erg groot. Landelijk is hiphop met name door jongeren vandaag de dag het meest geluisterde muziekgenre. Echter, vergeleken met bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, is hiphop in Haarlem nauwelijks meer aanwezig in de culturele sector. Het realiseren van een nieuwe editie van HWVH is een kans jong talent van de huidige generatie te verbinden, een podium te geven en Haarlemse hiphop opnieuw op de kaart te zetten.
De eerste editie vond plaats in 2008 en in 2023 viert HWVH zijn 15-jarige jubileum. Gezien het netnummer ‘023’ van Haarlem, kan voor een Haarlems project dit jubileum niet op een beter moment plaatsvinden. De tijd is rijp voor HWVH versie 2.023! Net als bij de vorige editie, staat bij HWVH 2.023 het maken van een compilatiealbum centraal. Hiervoor zullen actieve artiesten van dit moment worden verzameld en met elkaar samenwerken. Ieder van hen krijgt de taak zichzelf en Haarlem op zijn manier te representeren. Al deze verschillende stijlen samengebracht, zullen een authentiek Haarlems product leveren die de hiphop van de huidige generatie weergeeft. Als afsluiting, zal het album live worden gepresenteerd in het Patronaat op zaterdag 23 september 2023.

Quentin zoekt Haarlemse hiphoppers om album te maken: "Wil ze een kans geven"

De hiphoppers K-NON, Zjors, OT Malik en Notulist hebben zich aangemeld voor het Wapen van Haarlem. In dit project van Quentin Bréger maken Haarlemse artiesten samen een hiphopalbum. Van de week waren de audities.

Het 'Wapen van Haarlem 2.023' na drie jaar af: 'Eindelijk weer zo'n groot hiphop-event'

Drie jaar lang is Quentin Bréger bezig geweest met zijn meesterwerk: de plaat het Wapen van Haarlem 2.023. Maar hij deed dat niet alleen. Tijdens dit project bracht hij Haarlemse hiphop-artiesten samen en liet hij ze naar eigen invulling muziek maken voor de stad. Nu is de plaat klaar én komt er een optreden in Patronaat.

Het Wapen van Haarlem 2.023 - O.G. Cypher
Het Wapen van Haarlem 2.023 - N.G. Cypher
Bovenkant